30 Mayıs 2012 Çarşamba

32!!!!

Zaman, sen ne tuhaf şeysin:) Parmaklarımın arasından kayıp gidiyorsun, ben sana dur diyemiyorum. Hoş, desem ne olacak ki? Duracak mısın? O kadar hızlısın ki, sana yetişemiyorum. Planlar yapıyorum, listeler yapıyorum, yarısına bile gelemeden bir bakmışım sen geçip gitmişsin. Daha dün gibi geliyor 22 olduğum günler, ne çabuk 32 oldum anlamadım gitti, 42'de de sanırım 32'yi öve öve bitiremeyeceğim:)) Alacağın olsun senin "zaman" diyeceğim, komik olacak, sen zaten çoktaaannn alıp gidiyorsun...

32. yaş günüm erkenden kutlandı, tüm ailem, sevdiklerim yanımdaydı, yanımda olamayanlarsa kalbimde:) "Kutlanacak neyi var yeeaaaa her yıl bir yaş daha yaşlanmanın" desem de, ben gene de yaklaştıkça doğum günüm, beklenti içersine giriyormuşum be blog!! İçten içe çok memnun oluyormuşum, hatırlandığımı görmekten, sevildiğimi, önemsendiğimi daha da bir hissetmekten..."Yaaa ne gereği vardıııııı"ların arkasında aslında "unutmamışlar, çok mes'udum"lar yatıyormuş:))) Yaklaştıkça doğum günüm umursamaz tavrımın altında aslında "acaba hatırlayacaklar mı" merakı varmış:))
 
 
Pastamdaki mumları 26'sında (30'u hafta içine denk geldiği için) süpriz doğum günü partisiyle üfledim :))  Bursa'da, doğduğum ve büyüdüğüm şehirde, kendi ailem, eşimin ailesi, dayılar, teyzeler, kuzenler, kısacası sevdiklerimle hep beraber bütün hafta sonu... Bir dilek tut üflemeden dediler, ne dileyeyim diye düşündüm, herşeye sahibim şu hayatta, harika insanlar var hayatımda, dedim ki madem herşeye sahibim, o zaman mutluluğumuzun ve birlikteliğimizin daimi olmasını ve hep artarak çoğalmasını ve  çoğalmayı diledim, mutluluk ve sağlıkla.  Çoğu zaman düşünüyorum da, hayatta şanssız olmaktan yakınırdım hep, ama ben var ya bennn, bu dünyadaki en şanslılardan biriyim, bu da bir gerçek:))




22 Mayıs 2012 Salı

EFES / EPHESOS

Haftasonu rotamız daha önce 2 kere gitmiş olduğumuz Efes Antik Kenti idi. Efes'in büyüleyici görüntüsü, şaşırtıcı detaylarıyla güzel bir gün yaşadık. İşte bol resimli Efes turu...


      Devlet Agorasındaki Hamamlar

     Antik Kent Güzeli-1 :))
    Rhodos Tipi Peristil ( Peristil: Bir bina veya avluyu çevreleyen sütunlu galeri)
    Dini Ayin Yolu (Yol bitiminde elinde koçla duran adam tableti çok manidar:))
                               Domitian Tapınağı
     Antik Kent Güzeli-2:))
Kütüphaneye giden Mermerli Yol
                 Hadrian Tapınağı
 Trajan (Marcus Ulpius Nerva Traianus) Nymphaeumu- Trajan Çeşmesi
   Celsius/ Selsius Kütüphanesi
 Celsius Kütüphanesi, Efes valisi öldükten sonra oğlu tarafından kendisine ithafen yaptırılmıştır. Roma döneminde hem kütüphane hem de mezar anıt görevini üstlenmiştir. Hadrian Tapınağı ile birlikte eski 20 milyon lira ve 20 YTLnin arkasında resmi kullanılmıştır. Ön tarafındaki nişlerde bulunan 4 adet kadın heykeli bilgelik, ilim, kader ve erdemi temsil etmektedir. Bu heykellerin asılları Viyana Müzesi'nde sergilenmekte olup, maalesef tarihimize sahip çıkma konusundaki müthiş eksikliğimiz bir kere daha gösterilmiş, orjinallerinin yerinde aslına benzer kopyaları sergilenmiştir.
                    Arete: Erdem, Episteme:İlim, Ennoia:Kader, Sophia:Bilgelik

İşte bir mühendislik harikası:)) Eşim de ben de mühendis olduğumuz için ilk dikkatimizi çeken şey o zamanlar kurulan sistemler oluyor:)) Üniversite yıllarımda Kanalizasyon diye bir dersimiz vardı ve hocamız dersin başında ilk kanalizasyon sistemini kuranların Romalılar olduğu bilgisini vermişti. Hatta öyle iyilerdi ki bu konuda, şu anda Roma'da 2500 yıl önce yapılmış ve Cloaca Maxima olarak bilinen kanalizasyon sistemi hala kullanılmaktadır. Ayrıca yukarıdaki yer süzgecinin şıklığı da bayan olarak benim ayrıca dikkatimi çekti:))
    Antik Tiyatro
     Mezarlar
    Meryem Kilisesi (Konsül Kilisesi)
Dikkatimizi çeken bir diğer husus da İmparator Valentinianus, kardeşi Valens ve babası Gratianus'un tarihçileri Eutropius'a yazılarıydı. Yazı içeriği bugünle o kadar benzer şeyler içeriyor ki, şehrin duvarlarının onarımı için gerekli malzemelerin Asya'dan alınan vergilerle alınacak olduğu ve bu paranın devlet yöneticileri tarafından kendi kasalarına aktarıldığı ve bu konunun düzeltilmesi ve denetlenmesiyle ilgili birçok şey yazıyordu. Ne kadar tanıdık geldi değil mi:))

İyi Haftalar...


18 Mayıs 2012 Cuma

ZEYTİNYAĞLI GİRİT KABAĞI DOLMASI


Pazarda bu şirin tontik kabakları görünce dayanamadım, aldım. Bizim evde kabak çok tercih edilen bir sebze değildir, o yüzden tereddütte kalmadım desem yalan olur. Ama lezzeti yerinde olduğu için burada paylaşmadan edemedim.


Malzemeler
  • 3 adet orta boy girit kabağı
  • 1 orta boy soğan (rendelenmiş)
  • her bir kabak için 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 orta boy domates rendesi
  • bir tutam dereotu (ince kıyılmış)
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • karabiber
  • tuz
  • kurutulmuş reyhan
  • zeytinyağı (1/2 çay bardağı dolma içi için, 3 yemek kaşığı kadar üzeri için) 
Yapılışı

Kabakların içlerini oyuyoruz. Yukarıda saydığım malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Dolmalarımızı dolduruyoruz. (Ben hepsini karıştırıp çiğ olarak dolmalara doldurdum. Dilerseniz zeytinyağında pirinçler hafif pişene kadar da yapılabilir.) Dolamalarımızı tencereye koyup, yarısına kadar su koyuyoruz. Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı döküp, tuz da ilave ediyoruz ve yaklaşık 20 dk pişiriyoruz.


Yoğurt ile servis ediyoruz. Afiyet olsun...


17 Mayıs 2012 Perşembe

SADECE BİR KEK KALIBI DEĞİL...


3 ay kadar önce yabancı bir blogda gördüm bu kalıbı. Nereden bulurum, nasıl alırım diye araştırmaya başladım, ama maalesef Türkiye'de hiçbir sitede bunlardan bulamadım, bu tarz ürünler satan yerlere sordum, anlatmaya çalıştım, hayatımızda hiç görmedik diyenler bile çıktı:)) Peki deyip ben de dükkandan çıktım:)) Hatta bir satış elemanı hanım kızımız "Hiç boşuna aramayın böyle bir ürün bulmanız imkansız " bile dedi, sanki çok absürd birşey istemişim gibi:)) yabancı sitelerde bile stokta olmadığını gördüm. Bu kalıba niye bu kadar taktın ki şimdi diyeceksiniz, bir kere çok şeker şuna bakar mısınız. Bununla yapacağım minyatür keklerin hayalini kurdum durdum. Sonraaaaaa, migrosa alışverişe gittiğim bir gün, bir baktım ki o neee? Sepetin içinde duruyor ve sadece 1 tane var. Hemen atladım tabi, benden mutlusu yoktu o gün:))


Tabii vakit kaybetmeden minik keklerimi de  yaptım. Tarif daha önce yaptığım kakaolu damla çikolatalı muffin tarifim.





Dediğim gibi o sadece bir kek kalıbı değil, sunumlarınızı şaşırtıcı kılacak bir kek kalıbı:))

14 Mayıs 2012 Pazartesi

MESAJLAR...


Önce, kardeşimin çiçeği geldi. İçinde bir not: Ablacığım iyiki varsın ile başlayıp, bir sonraki anneler gününde teyze olurum inşallahlarla devam eden..


Daha sonra, pazar sabahı gazete ve ekmek almaya gidiyorum bahanesi ile evden çıkıp, elinde bir demet gülle gelen eşimin "anneler günün kutlu olsun"una istinaden şaşkınlıktan sadece "ben anne değilim ki yaaaaa" diyebildim:)) "E bir gün olacaksın nasılsa" diye bir cevap da ışık hızıyla geldi arkasından:))


Şimdi ben bu mesajları almayayım da ne yapayım, bu iki dünya tatlısı, düşünceli, zarif insanı sevgi yumağı yapmayayım da ne yapayım?? İyi ki benim onlar:)) Dünyanın en şanslı ablası ve eşiyim, hiiiçççç kusura bakmayın:)))

Herkese iyi haftalar diliyorum...

12 Mayıs 2012 Cumartesi

HERKES BIKSA BENDEN, ANNEM BANA DOYMAZ...



Annedir yüreği fazla dayanamaz,
Herkes bıksa benden annem bana doymaz.
Öper besler beni, unutur kalbinde
Annem burda olsun bana bişey olmaz.
Hergün bakar bana kusurumu görmez
Günler gece olsa, o ışığı sönmez
Ellerim büyüdü avuçlarında
Bi tek annem olsun, bana bişey olmaz........

Ne söylesem, ne yazsam o kadar boş geliyor, sözcükler o kadar havada kalıyor ki; anneme, benim "melek kalpli annem"e olan hislerimi anlatmaya..O yüzden onu ne kadar çok sevdiğimi, dünyanın ennnn şanslı çocuğu olduğumu söylemekle yetineceğim:)) Allah annelerimizi başımızdan eksik etmesin.

Tüm annelerin, anne adaylarının, anne olmak isteyen herkesin ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN!!

9 Mayıs 2012 Çarşamba

MAVİ...

Dikkat!!! Bu bol mavili bir posttur. Kişide tatile gitme isteği, rehavet, hayal dünyasına dalma, iş yapma isteğinde azalma, vs gibi hisler uyandırabilir:)) Hafta sonu yine Foça:)) ama bu sefer farklı, bu sefer Foça'nın eşsiz koyları karşınızda...