Profiterol mü ekler mi ne diyeceğimi bilemedim, ama bildiğim birşey var ki mutlaka denemelisiniz:)Bursalılar bilir, Maksem'e çıkarken bir Ülkü pastanesi vardır, oranın profiterol/ekler'i meşhurdur, en azından ben onlarınki gibisini hiçbir yerde yemedim. Bu onun tadına inanılmaz yakın, hatta aynısı diyebilirim. Bu sefer annem yaptı ben görüntüledim. İşte annemin pamuk ellerinden enfes profiterol/ekler...
Malzemeler
- 100 gr margarin
- 4 adet yumurta (orta boy)
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı şeker veya 1 kesme şeker
- 1 fiske tuz
- 4-5 tepeleme yemek kaşığı un (Bu 1 su bardağı undan yarım parmak az ölçüye tekabül ediyor)
Üzeri için dr oetker çikolata sosu (2 su bardağı süt ile) ve 1 avuç kadar madlen sütlü çikolata
Kreması
- 1/2 pk margarin (125 gr)
- 4 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 litre süt
Yapılışı
Un ve yumurta hariç tüm malzemeleri ocakta kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında unu ekleyin ve kısık ateşte tam 8 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alın. Soğuyunca 4 yumurtayı birer birer kırarak bir yandan mikser ile (ama kesinlikle mutfak robotu değil, mutlaka mikser olacak) çırpın. Tatlı kaşığı yardımıyla resimdeki gibi tepsiye sıralayın. 175 derecede "turbo ayarda" (bu ayarda olması önemli) ısınmış fırında 30 dakika pişirin. 30 dakika sonra fırını kapatın ve fırın içinde soğumaya bırakın. Bu aşamada kesinlikle kapağını açmayın. İş biraz şansa kalıyor, yani ekler/profiterol hamurunuzun pofidik olup kabarması ve içinin de boş olması gerekiyor. Eğer dolu ise tekrar yapmanız gerekecek üzgünüm:) Buradaki tek önemli ve zor olan nokta bu, bunu başardınız mı gerisi teferruat:))
Gelelim kremasına. Un ve yağı kavurun. Sütü ilave edin. Nişasta ve şekeri de ekleyerek göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Soğuyunca iyice çırpın. (bu aşamada biz mutfak robotunu kullandık ve 10 dk kadar orta kademede çırptık.) Daha katı bir kıvamda olması için çırpılmış kremayı buzdolabında 30 dk kadar bekletin.
Kremayı bir krema torbası ya da krema sıkma aleti (adı bu mudur bilemedim) yardımıyla ucunu pişen hamurun bir köşesinden sokup yavaş yavaş doldurun, taa ki krema hamurdan taşar gibi oluncaya kadar. Bu noktada yavaşlık önemli çünkü pastayı patlatıp, kremanın her yerden akmasına neden olabilirsiniz, o yüzden dikkatli olmalısınız.
Bu işlemden sonra üzerine 2 su bardağı süt ile pişirilen ve içine 1 avuç kadar sütlü madlen çikolata ilave edilen sosu sürün. Mutlaka 1 gün dolapta bekletin, ondan sonra servis yapın.
Afiyet Olsun...
8 yorum:
Deryacım ,o kadar yıl Bursa'da yaşadım,Ülkü'nün hergün önünden geçtim de bir profiterol yemedim.O kadar güzel demek :( Madem ki aynısını yaptın ve Bursa'dan daha yakınsın sen de yiyeyim bari :)ellerine sağlık
Hümeyracığım, valla büyük kayıp:)) Ama bu tarif de aynı onun gibi oluyor,mutlaka denemelisin. çok teşekkür ederim, sevgiler...
Ben de profiterolü hazır almayıp her aşamasını kendim yapanlardanım..daha lezzetli oluyor bence..biraz yoruyor evet ama değiyor..ellerine sağlık Deryacım..
Zeynepciğim, ben daha önce hiç denememiştim, annemle beraber yapmak iyi oldu:) dediğin gibi biraz uğraştırıcı ama hazırlardan çok farklı ve kesinlikle daha güzel. Çok teşekkür ederim, sevgiler...
hnmmm çok iddialı ve nefis bir tarif ülkü deki her tatlıyı ayıla bayıla yerim. Bunuda pinledim:))
sonsuz dekorasyon, teşekkür ederim Özgecim, ben de ülkünün tatlı ve tuzlularına bayılırım ama bunu tek geçerim:)) sevgiler..
Bu neeeeeeeeeee... HArika görünüyorlar. Yapabilir miyim acaba... Yok yok bu sıralar rejimi bozamam en azından 19 Mayıs'a kadar. (Balıkesir'de kuzenimin düğünü var da) .
Ama sonra vur patlasın çal oynasın:)
Teşekkkürler Ayda:) kesin yaparsın, biraz oyalayıcı ama olsun:) Ya bende de rejimden eser kalmadı, düğünler başlamak üzere, bünye s.o.s veriyor ama bir türlü kendime hakim olamıyorum bu aralar:)) sevgiler...
Yorum Gönder