22 Mayıs 2012 Salı

EFES / EPHESOS

Haftasonu rotamız daha önce 2 kere gitmiş olduğumuz Efes Antik Kenti idi. Efes'in büyüleyici görüntüsü, şaşırtıcı detaylarıyla güzel bir gün yaşadık. İşte bol resimli Efes turu...


      Devlet Agorasındaki Hamamlar

     Antik Kent Güzeli-1 :))
    Rhodos Tipi Peristil ( Peristil: Bir bina veya avluyu çevreleyen sütunlu galeri)
    Dini Ayin Yolu (Yol bitiminde elinde koçla duran adam tableti çok manidar:))
                               Domitian Tapınağı
     Antik Kent Güzeli-2:))
Kütüphaneye giden Mermerli Yol
                 Hadrian Tapınağı
 Trajan (Marcus Ulpius Nerva Traianus) Nymphaeumu- Trajan Çeşmesi
   Celsius/ Selsius Kütüphanesi
 Celsius Kütüphanesi, Efes valisi öldükten sonra oğlu tarafından kendisine ithafen yaptırılmıştır. Roma döneminde hem kütüphane hem de mezar anıt görevini üstlenmiştir. Hadrian Tapınağı ile birlikte eski 20 milyon lira ve 20 YTLnin arkasında resmi kullanılmıştır. Ön tarafındaki nişlerde bulunan 4 adet kadın heykeli bilgelik, ilim, kader ve erdemi temsil etmektedir. Bu heykellerin asılları Viyana Müzesi'nde sergilenmekte olup, maalesef tarihimize sahip çıkma konusundaki müthiş eksikliğimiz bir kere daha gösterilmiş, orjinallerinin yerinde aslına benzer kopyaları sergilenmiştir.
                    Arete: Erdem, Episteme:İlim, Ennoia:Kader, Sophia:Bilgelik

İşte bir mühendislik harikası:)) Eşim de ben de mühendis olduğumuz için ilk dikkatimizi çeken şey o zamanlar kurulan sistemler oluyor:)) Üniversite yıllarımda Kanalizasyon diye bir dersimiz vardı ve hocamız dersin başında ilk kanalizasyon sistemini kuranların Romalılar olduğu bilgisini vermişti. Hatta öyle iyilerdi ki bu konuda, şu anda Roma'da 2500 yıl önce yapılmış ve Cloaca Maxima olarak bilinen kanalizasyon sistemi hala kullanılmaktadır. Ayrıca yukarıdaki yer süzgecinin şıklığı da bayan olarak benim ayrıca dikkatimi çekti:))
    Antik Tiyatro
     Mezarlar
    Meryem Kilisesi (Konsül Kilisesi)
Dikkatimizi çeken bir diğer husus da İmparator Valentinianus, kardeşi Valens ve babası Gratianus'un tarihçileri Eutropius'a yazılarıydı. Yazı içeriği bugünle o kadar benzer şeyler içeriyor ki, şehrin duvarlarının onarımı için gerekli malzemelerin Asya'dan alınan vergilerle alınacak olduğu ve bu paranın devlet yöneticileri tarafından kendi kasalarına aktarıldığı ve bu konunun düzeltilmesi ve denetlenmesiyle ilgili birçok şey yazıyordu. Ne kadar tanıdık geldi değil mi:))

İyi Haftalar...


10 yorum:

Ebygale dedi ki...

Derya'cım 2008'de gitmiştim Efes'e ben de, bir firmanın Ege-Akdeniz turu kapsamında. Rehberle birlikte gezmek inanılmaz keyif vermiş ve bilgilendirmişti beni. Şimdi senin karelerini görmek özlem duygumu depreştirdi iyice, ne güzel gezmişsiniz, darısı yeniden benim başıma.

derya ö. dedi ki...

Ebygale; canım insan her gidişinde daha da çok beğeniyor, daha değişik ayrıntılar görüyor, gerçekten müthiş topraklarımız var, koca bir tarihi olan, keşke kıymetini bilsek, mesela ben o heykellerin replika olduğunu öğrenince nasıl bozuldum anlatamam sana:( inşallah tekrar gitme ve güzel anılar biriktirme imkanı yakalarsınız canım. sevgiler...

Jasmine of Smyrna dedi ki...

izmirli olup da efese gitmemek olur mu hiç?:)

fotoğrafların hepsi ayrı ayrı çok güzel canım, eline sağlık. bana da beklerim;)

http://jasmineofsmyrna.blogspot.com

derya ö. dedi ki...

Jasmine of Smyrna; hoşgeldin, evet gerçekten ben de İzmir'de yaşayıp da Efes'i görmeyen pek yoktur diye düşünüyorum:)) çok teşekkür ederim. sevgiler..

Tanya's dedi ki...

Eee ama gterbiyesizlik bu..Efese yeni gidilmiş.

Şaka şaka keyfini çıkar koşuşturmacalar arasındaki nefesin.

derya ö. dedi ki...

Tanyacım yaaa, valla zar zor vakit bulup, kaçıyoruz o da pazarları, hazır çocuk yokken:))) Siz adaya kaçarken iyiydi dimii:))) Biraz nefes herkese gerek:) sevgiler..

Hümeyra'nın denizi dedi ki...

Bu gezilerinize çok özeniyorum valla,Deniz azıcık anlayabilir hale gelsin bizde yeniden gitmek istiyoruz.Su halde gidersek ,o sıcakta Denız onde ben arkada Efes'i dört doneriz:)Anlamini kaybeder.Sayende gezmiş kadar oldum.gorusuruz Deryacim.

derya ö. dedi ki...

Hümeyracığım, bizde henüz çocuk yokken şu yoğunluğun arasında mümkün olduğu kadar kaçıyoruz bir yerlere, evet Deniz'le kesinlikle çok zor olur oralar,biraz daha büyüsün eminim o da siz de çok zevk alırsınız bu geziden:))Bu arada asıl ben size özeniyorum, Antalya'ya kaçmışsınız yahu:))) sevgiler...

Süreyya dedi ki...

Uzun zaman oldu Efes'e gitmeyeli..ama resimler o kadar ki gitmiş kadar oldum :) sevgiler..

derya ö. dedi ki...

Sevgili Süreyya hoşgeldin, umarım en kısa zamanda tekrar gidersin, çünkü her gidişte farklı tatlar buluyor insan:) benden de sevgiler..