2 Nisan 2012 Pazartesi

LİMONLU KURABİYE



Yabancı sitelere göz atarken bulduğum çok lezzetli bir kurabiye tarifi. Ölçüler konusunda birtakım uyarılarım olacak tabiiki, biliyorsunuz başa bela bir cup ölçüsü var ki, ne 1 su bardağına ne de 1 nescafe fincanına eş değer kendileri, gıcık olmakla birlikte yapacak tek şey gidip ölçü kabı almak:)) Neyse en azından öğrendiğim birşey var, 1 cup kesinlikle 1 su bardağı değil, veya kesinlikle benim evimdeki su bardakları değil:))


Uyarılara gelince, ben aşağıda kendi kullandığım ölçüleri yazdım, ancak bu ölçüleri kullanacak arkadaşların kurabiyeyi gayet şekerli seviyor olmaları lazım, zira kıvamını ve limon aromasını güzel bulduysam da benim gibi çok şekerli seven biri için bile fazla şekerliydi diyebilirim. Belki şeker miktarı yarıya düşürülürse süper olabilir. Çünkü işin içinde bir de pudra şekeri faktörü var. Tekrar deneyeceğim ve bu sefer yarım ölçü şeker kullanacağım:))



Bir de orijinalinde limonlu çatlak kurabiye (lemon crinkle cookies)  olarak geçiyor ve benimkiler neden bu kadar az çatladı onu da çözmem lazım:) ayrıca yine orijinal tarifte daha az un kullanılmış ama bu şekilde yaptığımda inanılmaz yapışık ve cıvık bir hamur oldu, un miktarını arttırdım, acaba ondan mı az çatladı diye düşünmeden edemiyorum:))

Neyse efendim, tadı güzel sonuçta, varsın çatlamasın dedim, bu tarifi de buraya not edeyim istedim.

Malzemeler
  • 125 gr yumuşamış tereyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (dr oetker'inkini kullandım)
  • 1 yumurta (L boy)
  • 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 tatlı kaşığı karbonat
  • 1/4 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı

Fırını 180 dereceye ayarlayın. Tereyağ ve şekeri iyice çırpın. Daha sonra pudra şekeri hariç, tüm malzemeleri karıştırın ve bir hamur elde edin. Pudra şekerini geniş düz bir tabağa koyun ve hamurdan aldığınız minik topları pudra şekerine bulayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Ön ısıtmalı fırında 15 dk pişirin.


Afiyet olsun...

Orijinal tarif için TIK TIK


     





11 yorum:

özge bayrak dedi ki...

hu huuuu derye'cım, bir tane kapıp kaçsammm :) mis olmuş miiss!

Ebygale dedi ki...

ellerine sağlık deryacım, tarifi not ettim bile, yakında deneyeceğim. sevgiler...

derya ö. dedi ki...

Özgecim, kapıp kaçmakla olmaz, çayı demler, öyle yeriz:)) sevgiler..

ebygale, çok teşekkür ederim canım, benden de sevgiler...

cafenoHut dedi ki...

Nasıl yaptın ya bunların şekillerinin hepsini böyle bir örnek. Ben işte bu işte berbatım, yok yamru yumru oluyor parça işlerim:)
Ellerine sağlık.

derya ö. dedi ki...

Cafenohut, tamamen tesadüf inan:)) aynen ben de çok zorlanıyorum aslında, bitince de dedim ki vay bee hepsini yuvarlak yapmışım:)) teşekkür ederim.sevgiler...

Unknown dedi ki...

nefis görünüyor :)) emeğinize sağlık

derya ö. dedi ki...

yağmurun dünyası, çok teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

tam ölçülerini tutturduğunuz zaman tekrar tarifi yayınlarmısınız..tembel takipçiniz:)çok güzel görünüyor

derya ö. dedi ki...

SAMTİMA, geçenlerde bir arkadaşım bloğumdan görüp yapmış, şekeri yarım su bardağı koymuş ve unu da yarım su bardağı kadar arttırmış, çok lezzetli olduğunu söyledi. Ben de fırsat bulunca mutlaka tekrar dener burada sizinle paylaşırım. çok teşekkürler, sevgiler...

Hümeyra'nın denizi dedi ki...

Ellerine sağlık Deryacım çok güzel görünüyorlar.Fotoğraflara ayrıca bayıldım,fotoğraf makinanın markası nedir acaba?ben de almayı planlıyorum,bir ön araştırma yapiim dedim:)

derya ö. dedi ki...

Hümeyracım çok teşekkür ederim, makinem canon eos 600d (18-135 mm lens), ben de deli gibi araştırdım 1 sene boyunca, tam nikon d90 alacakken bunu almaya karar verdim:)) şu anda çok memnunum ama çok acemiyim:)) inş. bi fırsatını bulup makineyi daha da çözebilme imkanı bulurum:)) sevgiler canım...